Zirconiul este unul dintre cele mai moderne materiale utilizate în realizarea lucrărilor dentare în stomatologie.
Este o substanță din categoria metalelor, denumită adesea diamant artificial, cu o foarte mare rezistență și cu proprietăți estetice deosebite. Reprezintă prima opțiune atunci când dorim coroane dentare de foarte bună calitate.
Care sunt avantajele utilizării zirconiului?
1. ZIRCONIUL ESTE BIOCOMPATIBIL
Zirconiul este considerat la ora actuală cel mai biocompatibil material disponibil în tehnica stomatologică, eliminând reacții nedorite de intoleranță sau alergii. Practic este materialul ideal în relațiaia cu țesuturile de la nivelul cavității bucale. Nu determină reacții gingivale – iritații sau infecții. Lipsa oricăror efecte negative ale utilizării zirconiului este confirmată temeinic de studiile cu o durată de 12 ani realizate de Universitatea din Zurich.
2. ZIRCONIUL ARE ASPECT NATURAL TRANSLUCID
Zirconiul are un aspect foarte asemănător dinților naturali, ușoară transparență permițând luminii să treacă, in comparație cu structura metalică a coroanelor de porțelan clasice, ce blochează trecerea luminii. Aceasta crează o estetică foarte asemănătoare cu aceea a dinților naturali. Coroanele pe zirconiu sunt recomandate în mod special în cazul dinților frontali unde estetica și rezistența sunt de o mare importanță.
3. ZIRCONIUL ESTE IZOLATOR TERMIC
Este un foarte bun izolator termic, ceea ce înseamnă că nu transmite variațiile de temperatură către nerv. Lucrărilor clasice pe structură metalică sunt sensibile la consumul de alimente sau lichide foarte calde sau reci. Totodată nervul este protejat și vitalitatea dintelui este păstrată pe termen lung.
4. ZIRCONIUL ARE DURABILITATE RIDICATĂ
Rezistența zirconiului este foarte crescută ceea ce îl recomandă în orice tip de utilizare stomatologică, de la dinții frontali la molari. Rezistența este superioară porțelanului, durabilitatea mecanică fiind un avantaj major.
5. ZIRCONIUL PREZINTĂ REZISTENȚĂ LA MASTICAȚIE
Are rezistență considerabilă la presiune, ceea ce face ca acest tip de coroane să reziste la masticație fără a se fractura. Mai ales în cazul persoanelor cu masticație puternică pe molari, zirconiul este soluția de preferat față de modelul metalo-ceramic clasic. Zirconiul este de cca. 3 ori mai rezistent decât titanul!
6. ÎȘI PĂSTREAZĂ CULOAREA
Nu apare colorația marginală – fenomen care poate fi întâlnit în cazul restaurărilor ceramice prin coroane clasice – pentru că zirconiul nu oxidează.
7. FĂRĂ SCHIMBAREA GUSTULUI
Nu apare gust neplăcut în gură – specific lucrărilor metalo-ceramice.
8. LUCRĂRILE PE ZIRCONIU SE OBȚIN PRIN PRELUCRARE PRECISĂ COMPUTERIZATĂ
Se prelucrează prin tehnologie CAD-CAM, ceea ce presupune utilizarea exclusivă a tehnologiei informatice, reducând astfel imprefecțiunile posibile manipulării de tehnicianul dentar.
9. ZIRCONIUL PERMITE ADAPTARE RAPIDĂ ȘI ESTE UȘOR DE PURTAT
Coroanele din zirconiu sunt mai ușoare decât cele pe suport metalic și astfel mult mai ușor de purtat. Ele nu pun presiune inutilă pe ligamente și țesuturi. Trecerea la o lucrare protetică pe suport de zirconiu se face ușor și adaptarea este mult mai rapidă față de lucrările clasice de porțelan.
Cum se folosește în stomatologie?
- Coroane și punți cu sport de zirconiu
- Fațete de zirconiu
- Bonturi pe implant de zirconiu
- Implanturi din zirconiu
- Proteze fixe și mobile.