Există două tipuri principale de radiografii dentare

  • Intraorale sau retroalveolare – filmul sau senzorul se află în interiorul gurii pacientului
  • Extraorale – filmul sau senzorul se află în exteriorul gurii

Radiografiile Intraorale

Se folosesc foarte frecvent, ele oferind medicului dentist numeroase informații legate de starea de sănătate a dinților, existența cariilor, pentru verificarea stării de sănătate a canalelor dentare și a leziunilor osului alveolar, verificarea stării dinților aflați în dezvoltare, monitorizarea stării generale a dinților, detectarea infecțiilor sau inflamațiilor periapicale, evidențierea chisturilor apicale, evaluarea implanturilor, etc. Cel mai frecvent evaluarea prin radiografie intraorala se face atât înainte cât și după tratamentul unui dinte, aceasta fiind o verificare foarte utilă medicului stomatolog pentru confirmarea realizării complete și eficiente a tratamentului.

Cea mai folosită formă de radiografie intraorală este cea radiografia periapicală – în care pe film apare întregul dinte, atât zona coroanei cât și rădăcinile.

Există de asemenea și alte forme de radiografii intraorale:

Bite-Wing – folosită pentru detecția cariilor ce pot apare între dinți sau a modificărilor de densitate osoasă datorate de afecțiunile gingivale. Se pot folosi de asemenea pentru determinarea potrivirii coroanelor dentare și a integrității plombelor.

Radiografia Ocluzală – de dimensiune mai mare, arătând întreaga dezvoltare și poziționare a dinților pe arcada dentară.

Radiografiile Extraorale

se recomandă ca un punct de pornire pentru evaluarea generală în vederea întocmirii oricărui plan de tratament, pentru evaluarea leziunilor osoase și a dinților neerupți, pentru ortodonție. Cu ajutorul acestui tip de radiografie se vizualizează toți dinții și de asemenea structurile osoase înconjurătoare – maxilarul, mandibula, articulațiile, sinusurile. În plus, datorită rezoluțiilor mai mari ale aparatelor moderne, acest tip de radiografii se pot realiza cu succes acolo unde radiografia intraorală nu este suportată de către pacient datorită poziției dificile a senzorului – adesea în cazul molarilor de minte.

Radiografia Panoramică  – evidențiază întreaga zonă a gurii, cu toți dinții, atât din zona mandibulei cât și a maxilarului. Ideală pentru planul de tratament, pentru evidențierea poziției dinților ieșiți dar și a mugurilor dentari. Se evidențiază dinții afectați și reprezintă un ajutor în diagnoza tumorilor.

Alte forme de radiografie extraorală includ: tomogramele, proiecția cefalometrică, computer tomograful.

Tehnologia modernă

Tehnologia actuală specifică radiologiei dentare este bazată pe imaginea digitală. În locul utilizării clasice a filmelor developate în camera obscură imaginea radiologică este preluată direct în calculator, de unde poate fi vizualizată direct de medicul stomatolog, tipărită pe o imprimantă medicală sau utilizată pe un suport extern de stocare – stick usb, cd, dvd, sau pe e-mail.

Câteva avantaje ale utilizării tehnologiei digitale:

  • această tehnică are nevoie de o doză mai redusă de radiații datorită sensibilității mai mari a senzorilor digitali, De asemenea, imaginile sunt disponibile pe ecran imediat după ce s-a realizat expunerea.
  • Imaginea poate fi prelucrată pe calculator pentru a fi îmbunătățită sau mărită atât cât e necesar pentru a sesiza cu mult mai mare ușurință detalii astfel că medicul vă poate explica foarte clar unde este problema și care sunt deciziile optime.
  • Programele informatice specializate îi pot ajuta pe medicii stomatologi să compare pe același ecran diferențele ce apar în timp la nivelul unuia sau mai multor dinți, observând clar evoluția în timp a stării de sănătate dentară.

Cât de mare este doza de radiații?

În cazul tehnologiei intraorale digitale doza de radiații este aproximativ echivalentă cu 3-4 ore de stat la televizor.

Efectele expunerii la radiații au fost evaluate prin studii timp de zeci de ani, ajungându-se la concluzia că radiografiile dentare prezintă numeroase avantaje, scurtând timpul și crescând eficiența intervenției terapeutice, fiind totodată nenocive și acționând semnificativ pentru beneficiul pacientului!

Unde găsesc un Laborator de radiologie dentară în Codlea?

În Codlea, poți găsi Laboratorul de Radiologie dentară digitală, pe str. 9 mai nr 18, în cadrul complexului comercial 9 mai. Nu este nevoie de programare, iar prețurile radiografiilor sunt 20 lei pentru cea intraorală (1-3 dinți, după caz) și 50 lei radiografia panoramică (pentru toată gura).