Ce legătură este între nutriție, vitamine și degradarea dentară?

Există o legătură dovedită între ce mâncăm și apariția cariilor. Cercetarile arata intr-un mod concludent ca aceleasi indicatii de nutritie care ajuta la preventia cariilor si afectiunilor gingivale pot ajuta considerabil si in prevenirea altor afectiuni.

Cariile și sănătatea mentală

Cariile dentare si patologia gingivala sunt in mod frecvent asociate cu bolile cronice severe. Mai multe studii independente publicate incepand cu 1990 arata ca, spre exemplu, cariile severe sunt asociate cu tulburari de sanatate mentala: persoanele varstnice cu Alzheimer sau dementa au in medie 7,8 dinti cu plombe fata de o medie de 2,7 plombe la varstnicii care nu se confrunta cu dementa [1-4]. Se are in vedere posibilitatea ca mercurul ce facea parte pana nu demult din amalgamul pentru plombe sa fie chiar un factor care a contribuit la agravarea acestor afectiuni.

Cariile și bolile grave

Un studiu recent a aratat de asemenea o asociere clara intre carii si afectiunile cardiace [5]. Chiar mai important de atat, acelasi studiu a aratat ca persoanele cu o igiena orala deficitara au o durata a vietii mai scurta. Asocierea dintre carii si diabet este de asemenea subiectul unor studii active aflate actualmente in dessfasurarea [6-8]. Unele legaturi intre afectiunile cardiace, diabet si probleme dentare sunt suspectate de mai multe decenii. Multi dintre cercetatorii ce au attras atentia asupra acestor factori au mentionat ca dietele cu nivel ridicat de zahar si carbohidrati rafinati sunt un element comun in toate aceste boli.

Bolile dentare, cardiace, bolile respiratorii infectioase, afectiunile mentale sunt – cel putin partial – cauzate de deficiente ale metabolismului. Astfel de deficiente sunt inevitabile atunci cand lipsesc unii nutrienti importanti din alimentatie – in mod particular vitaminele D, C si niacina (B3).

Vitamina D

Exista o legatura dovedita de multa vreme intre carenta de vitamina D si aparitia cariilor.

Zeci de studii au fost realizate pe acest subiect intre 1930 si 1940 [16-27]. Mai mult de 90% dintre ele au conchis ca suplimentarea cu vitamina D previne aparitia cariilor. In mod particular un studiu din 1941 [28] a fost impresionant prin efectele spectaculoase ale administrarii unor doze masive de vitamina D, cu efecte puternice de prevenire a aparitiei cariilor dentare.

Nu a existat ulterior in literatura de specialitate o nevoie de a mai demonstra suplimentar aceasta legatura evidentiata anterior.

Pe de alta parte, deficitul de vitamina D este corelat cu infectiile respiratorii, cancer, afectiuni cardiace, diabet si alte tulburari [29]. Concluziile legate de influenta vitaminei C au fost sintetizate de Linus Pauling [15] iar cele ale niacinei de catre Abraham Hoffer [30].

Obtinerea vitaminelor in doza suficienta pentru a ajuta la prevenirea bolilor dentare este sigura si relativ usor de realizat. Intre 5000 si 15000 UI de vitamina D se pot obtine cu usurinta printr-o expunere de durata modesta la soare in perioada amiezii. Dealtfel este de bun simt sa apelam la aceasta capacitate naturala a pielii de a produce vitamina D, de preferat fata de utilizarea unor suplimente.

Daca exista insa un deficit semnificativ, in  mod cert, atunci cand este necesar se poate apela la o cantitate de 1000-2000 UI pe zi de vitamina D sub forma de suplimente. Adaugand cca 2000 mg pe zi de vitamina C si cateva sute de miligrame de niacina zilnic se pot preveni in mod consistent pe termen lung problemele dintilor si ale cavitatii bucale.

Cei care sufera de anumite boli precum si cei care sunt deja foarte predispusi la aparitia cariilor pot sa apeleze la doze mai mari de vitamina D, C si niacina, la recomandarea unui medic specialist.

Folosirea nutrientilor adecvati impreuna cu o igiena dentala buna, poate sa imbunatateasca in mod dramatic starea cavitatii bucale, determinand mai putine carii si o sanatate mai buna a gingiilor fata de simpla ingrijire prin igiena bucala zilnica.

Surse naturale de vitamine esențiale pentru sănătatea orală

Vitamina D: cea mai importanta este expunerea la soare. Folosirea in exces a cremelor cu protectie poate reduce pana la 90% productia de vitamina D. Alte surse: lactatele, cerealele imbogatite cu vitamina D, pestele gras (ton, somon)

Vitamina C: fructele si legumele proaspete. Prepararea termica distruge o mare parte a vitaminei C.

Fructe: citricele ca atare sau sub forma de sucuri, kiwi, mango, papaya, ananasul, fructele de padure, pepenele

Legumele: Brocoli, germenii de varza de brussel, conopida, ardei gras rosu si verde, spanac, varza, cartofii dulci, rosiile si sucul de rosii

Vitamina B3 (niacina)

Lapte, oua, orez, legume, arahide.

 

 

Traducere si adaptare dupa: http://www.foodmatters.com/article/are-vitamin-deficiencies-causing-our-teeth-to-rot, de Andrew W. Saul, Ph.D.

Sursa initiala:  http://www.orthomolecular.org
Pentru linkuri si referinte bibliografice din articol:
http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v05n03.shtml

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *