Ți-e teamă de dentist? Nu ești singurul! Ai 4 metode ce te pot ajuta!

Teama de dentist pare sa fie una dintre cele mai frecvente frici, afectând atât femeile cât și (cel puțin la fel de mult) bărbații. Mulți dintre noi am trăit probabil acea stare de teamă sau frică atunci când ne gândim la dentist! Și cu toate acestea, nici unul dintre noi nu s-a născut cu aceasta teamăCum putem scăpa de teamă, și să schimbăm eficient relația noastră cu intervențiile stomatologice?

 

Cum apare teama de dentist? 

În marea majoritate a cazurilor (peste 90%) din cazuri, frica de dentist este compusă din mai multe componente conștiente sau chiar subconștiente:

 • teama de durere
 • frica de a nu pierde controlul
 • frica de ace
 • frica de a avea un corp străin în trupul tău (în special în gură)
 • teama de necunoscut
 • imaginația orientată distructiv

Daca simți teama sau anxietate la gândul următoarei vizite la dentist, am o primă veste pentru tine: nu ești singurul / singura! Peste 75% din totalul pacienților simt anxietate, iar dintre aceștia cca. 10-15% trăiesc stări puternice de frică.

Fiecare dintre cei care simt o teamă față de dentist, au învățat undeva că tratamentul dentar e ceva de care să se teamă. La unii apare această teamă după unele experiențe nefericite în cabinetul dentar. Simpla senzație de a nu avea controlul asupra a ceea ce se petrece cu ei în timpul tratamentului, poate fi pentru unii un motiv de îndepărtare de orice intervenție stomatologică. Pentru alții teama apare ca urmare a unor povești auzite de la alții, din filme sau din alte experiențe indirecte.

Adesea mesajul transmis involuntar către copil de un părinte anxios sau cu teamă de dentist poate fi exact acela că a merge la stomatolog reprezintă ceva înspăimântător. Astfel de mesaje – foarte multe dintre ele indirecte și involuntare – pot constitui cauze de bază ale evitării tratamentului dentar.

Mulți ratează datorită acestor factori oportunitatea de a învăța în mod direct, prin experiența lor, faptul că această interacțiune IN REALITATE poate fi pentru ei total diferită, și în esență bună.

De fapt, frica de stomatolog începe la nivel subconștient, traducându-se prin ceea ce se numește răspuns automat la frică. În astfel de momente apar senzații diferite în corp, transpiră palmele, se contractă abdomenul și se modifică respirația. Unei astfel de persoane care ajunge să fie dominată pe moment de astfel de stări ce apar din subconștient, simplul fapt de a le spune că nu are de ce să le fie frică, este total ineficient…

Cum putem scăpa de teamă, și să schimbăm eficient relația noastră cu intervențiile stomatologice?

 1. Dacă am avut anterior în mod direct unele experiențe neplăcute în cabinetul dentar – este important să găsim mediul pozitiv și potrivit nouă care să ne ajute să ne recăpătăm treptat curajul și încrederea. Un cabinet care ne place, un medic cu care comunicăm bine, și cu care putem stabili o relație de încredere, o bună informare asupra a ceea ce urmează să ni se petreacă, împreună cu ajutorul considerabil oferit de tehnicile moderne care evită în mare măsură durerea, ne ajută să avem stresuri minime. Poți merge la cabinet pur și simplu pentru o consultație în vederea tratamentului, în care să nu se realizeze nici o intervenție ci doar să afli ce e de făcut și totodată să te obișnuiești cu mediul.
 2. Învață să respiri – o respirație mai profundă și calmă, face miracole asupra minții temătoare sau agitate. Corpul devine mai oxigenat și mai relaxat. E timpul să înveți că e mai ușor decât credeai să preiei controlul asupra temerilor subconștiente, respirând degajat, lent și profund, și gândind totodată cu putere la faptul că experiența stomatologică poate și trebuie să fie pentru tine un proces constructiv, pozitiv, nedureros și de ale cărui rezultate te vei bucura multă vreme după aceea. Nu uita că simplul fapt de a avea o dantură îngrijită poate să îți confere încredere în tine, să îți permită să zâmbești și să râzi fără jenă sau disconfort.
 3. Folosește muzica – există câteva zeci de studii publicate în ultimii ani în jurnale medicale de specialitate, în care se afirmă că a asculta înainte (și chiar în timpul) tratamentelor dentare o muzică relaxantă și care ne place foarte mult, poate reduce anxietatea și disconfortul cu până la 50%. Nu ezita să îți faci experiența cât mai plăcută – ia-ți căștile și ascultă ce îți place cel mai mult!
 4. Relaxează-te – încă dinainte de a te așeza pe scaunul dentar, reamintește-ți să te relaxezi. Abdomenul, spatele, fața, umerii – tind să se contracte atunci când apare o temere, fie ea și complet neîntemeiată. A relaxa aceste zone în mod conștient este o cale de a elimina stările asociate acestor încordări și poate să reducă instantaneu grijile inutile.

În concluzie – temerile pot să apară și asta nu înseamnă că suntem „defecți”. Este ceva normal. La fel de normal este să se diminueze și să dispară în timp în măsura în care facem noi înșine câțiva pași potriviți: o relație de comunicare bună și coerentă cu medicul, destindere, respirație relaxată și mai profundă, o muzică bună și încredere. Ceilalți pași sunt deja asigurați și îi va face medicul către tine – aproape toate intervențiile sunt nedureroase datorită anestezicelor și tot mai sigure și eficiente prin evoluția medicinii. Odată ce înțelegi ce urmează să se petreacă, experiența ta poate să înceapă să fie complet relaxată și satisfăcătoare.

Vei descoperi atunci că pe măsură ce devii mai relaxat în relația cu tratamentul dentar, vei merge mai des și din timp la medic și în mod firesc, problemele ce trebuie tratate vor fi minore, cel mai adesea intrând în categoria prevenției și nu a intervențiilor majore!

Succes!

2 raspunsuri
 1. ion
  ion says:

  am o problema majora, cind lucreaza medicul permanent imi vine sa vomit de ce? parca nu am frica nu simt dureri cu stomacul probleme nu am ..cu as trebuia sa ma port?

  Răspunde
  • stoma_cdl
   stoma_cdl says:

   În cavitatea bucală, zona de la baza limbii, palatul (cerul gurii) precum si alte zone pot declansa la atingere reflexul vomitiv. Conform studiilor aproape 50% dintre pacienții cabinetelor stomatologice au o sensibilitate mai crescută ceea ce poate declanșa uneori mult mai ușor reflexul vomitiv. Nu este un aspăect de îngrijorat ci el apare natural ca un reflex nervos – desigur poate deveni neplăcut atunci când se manifestă foarte puternic. Pentru a diminua sensibilitatea excesivă se recomandă de obicei: să vă asigurați că respirația pe nas este liberă (nu există nas înfundat), să se reducă fumatul (este un factor de sensibilizare), să căutați cât mai mult să vă relaxați în timpul procedurilor dentare, lăsând ca atenția să fie absorbită de altceva – muzică, dialogul cu medicul, peisajul de afară – fără a vă concentra pe senzațiile locale.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *